Tariefplafond nadelig voor appartement bezitters

Er komt een tegemoetkoming in de energiekosten voor huishoudens achter een blokaansluiting. Vergeleken met de regeling voor het reguliere prijsplafond valt de regeling voor blokaansluitingen nadelig uit voor de betrokken huishoudens.

Het tariefplafond is lager en de regeling wordt niet automatisch toegepast. VvE’s en verhuurders moeten de subsidie zelf aanvragen. Bovendien is het risico van stijgende energieprijzen niet in de regeling opgenomen. Dat geeft dit jaar veel onzekerheid. Huishoudens met eigen energiemeters voor gas (warmte) en elektra lopen dit risico niet. Het financiële nadeel kan oplopen tot € 1.000 per jaar.

Geheugenopfrisser: het tariefplafond

Om de energieprijzen voor huishoudens betaalbaar te houden, is een tariefplafond ingevoerd. Tot aan die grens geldt een maximale energieprijs. Voor de eerste 1200 kuub gas, 2900 kilowattuur stroom of 37 gigajoule warmte zijn huishoudens verzekerd van een relatief gunstig tarief. Tenminste: gemeten in het najaar van 2022. Huishoudens betalen onder het prijsplafond hooguit € 1,45 per kuub gas, 40 cent per kilowattuur stroom. Woningen op een collectief warmtenet betalen maximaal € 47,38 per gigajoule.

Er was ook een overbruggingsregeling: elk huishouden kreeg in november en december € 190 compensatie voor de gestegen energieprijzen. Het prijsplafond kon immers pas op 1 januari 2023 ingaan.

Het probleem: blokaansluitingen

Maar zoals we u al eerder meldden: huishoudens in VvE’s met een collectief verwarmingssysteem, zoals blokverwarming, vallen niet onder beide regelingen. Één aansluiting = één huishouden, dacht  de overheid. Maar bij VvE’s klopt dat natuurlijk niet.

Alle collectieve systemen, of het nu om gas en/of elektriciteit gaat, vielen buiten de boot. VvE Belang en VGM NL (de beheerders) zijn direct na Prinsjesdag aan het onderhandelen geslagen. Aanvankelijk zonder succes. We voerden gesprekken met ambtenaren en Tweede Kamerleden om hen te overtuigen. Kortom: alle middelen werden ingezet. We bestookten de media met de boodschap dat honderdduizenden huishoudens dreigden te worden gedupeerd.

En nog steeds hield ‘Den Haag’ vol dat de regelingen nu eenmaal niet uitvoerbaar waren voor huishoudens in complexen met een collectieve energie- en/of warmtevoorziening.

Vorige
Vorige

De Horst breidt haar team uit

Volgende
Volgende

Onze nieuwe website